Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου 2011

ΤΑ ΧΑΛΙΑ ΜΑΣ












27 Φεβρουαρίου 2011. Χρειάστηκα λίγη ελεύθερη ώρα, μια φωτογραφική μηχανή και το αυτοκινητάκι μου για να αποτυπώσω τα χάλια μας στις παραλίες της Μήλου. Οι φωτογραφίες είναι από την Λαγκάδα στον Αδάμαντα, από τα Μαντράκια, τις Αλυκές και την Χιβαδόλιμνη. Δεν ξέρω τι ακριβώς να γράψω αφού νομίζω ότι οι εικόνες τα λένε όλα. Όπου και να κοιτάξεις στις φωτογραφίες βλέπεις σκουπίδια, σακούλες και οτιδήποτε άλλο φανταστείς. Μερικές φορές αναρωτιέμαι αν μόνο εγώ και δέκα άλλοι κάτοικοι του νησιού βλέπουν αυτά τα χάλια και αγωνίζονται να αλλάξουν αυτή την εικόνα.

Γιατί όμως να αντιδρούμε τόσοι λίγοι. Τι συμβαίνει σε αυτό το νησί και δεν νοιαζόμαστε όσο θα έπρεπε. Δεν νοιαζόμαστε όμως η τα περιμένουμε όλα από τους άλλους. Η εύκολη λύση είναι να κρίνουμε. Όλοι μας έχουμε βρει λύσεις για τα προβλήματα μας αλλά μένουμε μόνο στα λόγια. Η απάντηση που παίρνω σχεδόν πάντα όταν ρωτάω στο τι φταίει τελικά και δεν «κουνάει» κάνεις είναι μια. Για όλα φταίει ο Δήμος!!!

Αυτή είναι μια δικαιολογία που την ακούω από τότε που γεννήθηκα. Για όλα μας φταίνε οι άλλοι και εμείς δεν φταίμε ποτέ. Πληρώνουμε στο Δήμο τόσα λεφτά και θα έπρεπε όλα τα προβλήματα να έχουν λυθεί. Είναι όμως έτσι?

Η δική μου άποψη είναι τελείως διαφορετική. Από την στιγμή που βλέπω κάτι στραβό και μπορώ να το αλλάξω το κάνω πράξη. Αν δεν νοιαστούμε εμείς οι ίδιοι για το νησί μας κανείς δεν θα το κάνει γιατί στην τελική ο Δήμος ήμαστε εμείς. Έχει έλθει ποια η εποχή που πρέπει να ξυπνήσουμε. Να βγούμε έξω στην αυλή μας, στην παραλία, στο δρομάκι μας και ότι βλέπουμε στραβό να το διορθώσουμε. Πιστεύω ότι ο εθελοντισμός είναι η μόνη λύση για να αλλάξουμε την εικόνα του νησιού μας. Όχι μόνο για το καλό του τουρισμού αλλά γιατί αυτό το νησί αξίζει πολλά και είναι καιρός να του δώσουμε την σημασία που του αρμόζει!!

1 σχόλιο: