Πέμπτη 27 Οκτωβρίου 2011

Απολογισμός τουριστικής περιόδου 2011


Ασχολούμαι με τον τουρισμό από παιδί δεν θυμάμαι χειρότερο τουριστικά καλοκαίρι. Μπορεί οι αφίξεις σε σχέση με πέρυσι να δείχνουν αύξηση αλλά αυτό δεν είναι απαραίτητα κάτι θετικό εξάλλου τι να τις κάνεις τις αφίξεις αν γινόντουσαν την επόμενη μέρα αναχωρήσεις. Το παν στο τουρισμό είναι να έρχεται κάποιος, να μένει και να φεύγει ευχαριστημένος. Πολλοί λένε ότι φέτος είχαμε περισσότερους ξένους. Δεν συμφωνώ. Απλά οι ξένοι φάνηκαν περισσότερο γιατί απλά δεν υπήρχαν πολλοί έλληνες που είναι και η βάση του τουρισμού μας στο νησί.

Τι φταίει?. Σίγουρα η οικονομική κρίση γονάτισε την τουριστική δύναμη των ελλήνων. Τα εισιτήρια για την Μήλο ήταν και είναι πανάκριβα και απαγορευτικά για μια οικογένεια. Κάτι πρέπει να γίνει γι αυτό αλλά δεν ξέρω κατά πόσο είναι στο χέρι μας μια δραστική μείωση της τιμής του ακτοπλοϊκού εισιτηρίου.

Για μένα όμως το μεγαλύτερο πρόβλημα δεν είναι η οικονομική κρίση Το μεγαλύτερο πρόβλημα που έχουμε στο νησί είμαστε εμείς οι ίδιοι. Είναι η έλλειψη οργάνωσης και η έλλειψη συνοχής και επαγγελματισμού. Ο ένας να φάει τον άλλον. Αντί να γίνει καλύτερος προτιμά να καταστρέψει τον υποτιθέμενο ανταγωνισμό. Βλέπουμε τους τουρίστες σαν euro και περιμένουμε μέσα σε 40 μέρες να ζήσουμε όλο το χρόνο. Λάθος νοοτροπίες, λάθος σκέψεις που πρέπει να αλλάξουν γιατί οι τουρίστες πλέων δεν είναι αρνιά. Τα χρήματα είναι λίγα και όλοι τα δίνουν εκεί που θα του προσφέρουν τα περισσότερα.

Πολλοί λένε ότι το νησί είναι ακριβό. Οι έννοιες ακριβό και φτηνό τουριστικά είναι σχετικές και ανάλογες με τις υπηρεσίες. Ένα δωμάτιο π.χ. που έχει 100 euro αλλά σου προσφέρει τα πάντα είναι φτηνό, ένα δωμάτιο όμως που έχει 40 euro και είναι ένα υπόγειο χωρίς παράθυρα είναι πανάκριβο. Όλα είναι ανάλογα λοιπόν με το τι προσφέρεις. Αυτή η αναλογία στο νησί μας σε πολλές υπηρεσίες είναι δυσανάλογη και εξαρτάται από την τουριστική σαιζόν που στο νησί μας είναι πολύ μικρή και δεν πρόκειται να αλλάξει αν δεν αλλάξουμε εμείς οι ίδιοι.

Δεν λέω το Αεροδρόμιο και το Λιμάνι στα Πολλώνια αν και όταν γίνουν θα βοηθήσουν πολύ αλλά αν δεν γίνουν??? Βρισκόμαστε σαν χώρα σε μια πολύ δύσκολη οικονομική κατάσταση όπου τα μεγάλα έργα είναι σχεδόν απαγορευτικά. Δεν μπορούμε να περιμένουμε τους μεγάλους ευεργέτες να μας λύσουν τα προβλήματα. Πρέπει από μόνοι μας να αφήσουμε τις λύσεις του καφενείου και του καναπέ και να δράσουμε με όποιο τρόπο μπορούμε για την καλυτέρευση της εικόνας του νησιού μας προς τα έξω. Όλοι μαζί οι τουριστικοί επιχειρηματίες ας αφήσουμε τις μικρότητες και τους δήθεν επαγγελματισμούς και ας κάνουμε πράξεις τις ιδέες που σίγουρα όλοι λίγο πολύ έχουμε αλλά που δυστυχώς μένουν μόνο στα λόγια.

Τετάρτη 26 Οκτωβρίου 2011

Beach Volley Tournaments 2011


Όπως και την περσινή χρονιά έτσι και φέτος διοργανώσαμε στην παραλία της Αγίας Κυριακής 4 beach volley tournaments. Οι διοργανωτές των τουρνουά (Τάσος , Χρήστος, Μιχάλης) καθώς και τα παιδιά που βοήθησαν στην διαιτησία και όχι μόνο (Δημήτρης, Στέφανος, Παναγιώτης, Νίκος, Μανόλης, Θέμης, Δημήτρης, Γιώργος, Αλέξανδρος, Στάθης κα.) έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό για την επιτυχία αυτών των αθλητικών εκδηλώσεων.

Οι στόχοι των τουρνουά ήταν πολλοί και πιστεύω πως πετύχαμε τους περισσοτέρους. Το γήπεδο δεν βοήθαγε πολύ λόγο έλλειψης χώρου αλλά είχαμε έναν πολύ καλό εξοπλισμό. Στους νικητές δόθηκαν βραβεία, μετάλλια και πλούσια δώρα. Για πρώτη φορά στα τουρνουά της Μήλου οι κανόνες τηρήθηκαν αυστηρά από τον πρώτο αγώνα μέχρι τον τελευταίο. Επίσης για πρώτη φορά χρησιμοποιήσαμε το επαγγελματικό σύστημα αγώνων και όχι το knock out με αποτέλεσμα να βλέπουμε περισσότερους και καλύτερους αγώνες αποφεύγοντας τις αδικίες των κληρώσεων που είχαμε τις προηγούμενες χρονιές. Το μόνο πρόβλημα που συναντήσαμε ήταν η έλλειψη συνέπειας από τους συμμετέχοντες πράγμα λογικό όμως αφού οι περισσότεροι είχαν προβλήματα ωραρίου λόγο εργασίας. Φωτογραφίες των τουρνουά μπορείται να δείτε εδώ και εδώ

Ένα μεγάλο ευχαριστώ στους χορηγούς μας: Miloslife, Γιάγκος Restaurant Café, Aragosta Restaurant Bar, Άκρη Café – Bar, Μικρός Απόπλους Restaurant, Faros Club, Μέδουσα Restaurant, Lebetina Bar, Αλευρόμηλος Restaurant, Pasteli Water Games και φυσικά το Beach Bar Banana που μας φιλοξενούσε. Να ευχαριστήσω πολύ τον Δημήτρη, την Μαρία τον Γιάννη αλλά και τον Ευγένιο για την όλη βοήθεια τους σε ότι πρόβλημα της τελευταίας στιγμής μας προέκυψε. Τέλος το μεγαλύτερο ευχαριστώ σε όλα τα παιδιά που συμμετείχαν και που βοήθησαν για να γίνουν πραγματικότητα αυτά τα τουρνουά.

Άντε και του χρόνουυ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!