Κυριακή 5 Ιουνίου 2011

Πλαστικό Πλέγμα στις Αλυκές


Την Κυριακή 29 Μαϊου η Εθελοντική Ομάδα στα πλαίσια της εκστρατείας «Καθαρίστε την Μεσόγειο» έκανε μια δράση στην παραλία Αλυκές. Σκοπός της δράσης όμως δεν ήταν μόνο να καθαριστεί από τα σκουπίδια η παραλία αλλά και να τοποθετηθεί ένα πλαστικό πλέγμα κατά μήκος της! Από την Κυριακή και μετά λοιπόν στα καφενεία της Μήλου η αλλιώς όπως τα ονομάζω προσωπικά τα λαϊκά δικαστήρια όσων απλά κρίνουν κακόβουλα αλλά ποτέ δεν πράττουν καλόβουλα , ξεκίνησε ένα κύμα κατηγοριών κατά της ομάδας από ανθρώπους που απλά δεν αντέχουν να βλέπουν κάτι καλό να γίνεται στο νησί μας ανιδιοτελώς και απλά ψάχνουν την κακία και την λάσπη σε μέρη που πραγματικά δεν υπάρχουν! Γι αυτούς τους ανθρώπους αναγκάζομαι να εξηγήσω τι πραγματικά είναι αυτό το πλέγμα πως μπήκε και για ποιο λόγο αν και ξέρω πως οι κατηγόριες θα συνεχιστούν μιας και η μαλάκυνση εγκεφάλου είναι ανίατη αρρώστια!!

Οι Αλυκές σαν παραλία έχει κάποια ιδιομορφία. Κατά μήκος της και για δύο με τρία μέτρα υπάρχει άμμος όπως σε όλες τις παραλίες. Μετά την άμμο όμως και μέχρι το δρόμο υπάρχουν βαλτώδες κομμάτια γεμάτα αγκάθια, χόρτα και γενικά χαρακτηρίζεται σαν μια περιοχή που δύσκολα καθαρίζεται. Τα σκουπίδια που μαζεύονται στη παραλία προέρχονται κυρίως από την θάλασσα μιας και η παραλία βρίσκεται στο μάτι του βοριά και ότι σκουπίδι μπαίνει στο λιμάνι περνάει σίγουρα μια βόλτα από τις Αλυκές. Αυτά τα σκουπίδια λόγο των ανέμων αφού βγουν στην παραλία ανεβαίνουν στα βαλτώδες κομμάτια της παραλίας καταστρέφοντας όλη τη βιοποικιλότητα της περιοχής μιας και μέσα σε αυτά τα μικρά έλη ζουν πολλά ζωάκια όπως σαύρες, μικρά πουλιά και πολλά άλλα.

Η εθελοντική ομάδα έχει κάνει αν θυμάμαι καλά κοντά στις εφτά δράσεις για το καθαρισμό της παραλίας και το συμπέρασμα που βγάζαμε ήταν πάντα το ίδιο. Ο καθαρισμός της κυρίως στα βαλτώδη κομμάτια είναι πολύ δύσκολος και χρονοβόρος και μιας και η παραλία μαζεύει συνεχώς σκουπίδια λόγο καιρικών συνθηκών η μάχη μας με την σακούλα έδειχνε άνιση. Έπρεπε να βρεθεί μια λύση και ύστερα από πολλές συζητήσεις μεταξύ των μελών της ομάδας και όχι μόνο, η τοποθέτηση ενός πλαστικού πλέγματος κατά μήκος της ακτογραμμής θα μας έλυνε τα χέρια μιας και τα σκουπίδια θα μαζευόντουσαν όλα μπροστά από το πλέγμα έτσι η παραλία θα καθαριζόταν πολύ εύκολα ακόμα και από έναν άνθρωπο. Η ομάδα ενημέρωσε τον Δήμαρχο και τον Αντιδήμαρχο για τα όσα βλέπαμε κάθε φορά στις Αλυκές και είδαν την ιδέα μας για την τοποθέτηση του πλέγματος θετικά έτσι και την Κυριακή στις 29 Μαΐου μπήκε πλαστικό πλέγμα πενήντα μέτρων πειραματικά κατά μήκος της ακτογραμμής και βλέποντας αν έχει αποτέλεσμα συνεχίζουμε μελλοντικά και στο υπόλοιπο της παραλίας.

Τα πράγματα λοιπόν είναι πολύ απλά και οι εξηγήσεις ήταν περιττές για κάποιους που έχουν μάτια και βλέπουν τα γεγονότα όπως πραγματικά έχουν αλλά δυστυχώς σε αυτό το νησί υπάρχουν άνθρωποι που τα βλέπουν όλα στραβά και κακόβουλα . Ούτε καταπατήσεις υπάρχουν, ούτε η εθελοντική ομάδα κάνει του κεφαλιού της.

Για αποφυγή μελλοντικών παρεξηγήσεων οι αρνητικοί χαρακτηρισμοί που χρησιμοποιήθηκαν στο κείμενο είναι δικές μου απόψεις και όχι απόψεις της Εθελοντικής Ομάδας Μήλου γι αυτό και η άναρτηση έγινε στο προσωπικό μου blog και όχι στο blog της ομάδας.

8 σχόλια:

  1. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. φωνή βοώντος εν τη ερήμω ... ή αλλιώς στου κουφού την πόρτα όσο θέλεις βρόντα ... Τα πεις δεν τα πεις Μιχάλη μου αυτοί που ήθελαν να μάθουν και να καταλάβουν το έχουν κάνει, οι υπόλοιποι ούτε καν θα μπουν στον κόπο να ακούσουν ή να διαβάσουν. Το γεγονός και μόνο ότι τα λένε στα καφενεία και δεν έχουν το θάρρος να τα πουν καταπρόσωπο αποδεικνύει πολλά. Το πρόβλημα είναι ότι η πλειοψηφία έχει μάθει να ακούει μόνο "θα" και υποσχέσεις, όταν βλέπει κάποιον να πράττει χωρίς να μιλάει, να προσπαθεί χωρίς να ζητάει ανταλλάγματα, να αγωνίζεται γιατί το πιστεύει και όχι για να καταλάβει εξουσία και προνόμια, τότε των θεωρούν εχθρό μόνο και μόνο γιατί είναι διαφορετικός, μόνο και μόνο γιατί δεν είναι μέλος του δικού τους κατεστημένου του βολέματος. Μα πάνω απ΄ όλα τους κυριεύει ο φόβος μήπως και αλλάξει ο τρόπος σκέψης και δεν θα μπορούν πλέον να συντηρούν την απραξία που τόσο μα τόσο πολύ τους βόλευε για να μπορούν να φαίνονται ως "σωτήρες" για να καταλαμβάνουν θέσεις και καρέκλες....
    Υ.Γ. Επίσης δικές μου απόψεις και χαίρομαι που τις διατυπώνω επώνυμα και δημόσια....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. η ανακοίνωση της δράσης αυτής το έλεγε ξεκάθαρα....." πειραματική τοποθέτηση πλέγματος για τη συγκράτηση των σκουπιδιών πριν τις αμμοθίνες ..." Η περιοχή είναι χαρακτηρισμένη ως Natura......ο σκοπός του πλέγματος είναι η προστασία της χλωρίδας και της πανίδας της περιοχής από τα σκουπίδια........ Τακτική εξάλλου που ακολουθείτε σε όλη την Ευρώπη για την προστασία ευαίσθητων οικοτόπων........

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μιχάλη,μην περιμένεις από το blog να ακούσουν τα καφενεία. Τα καφενεία ακούν μόνο στα καφενεία, δεν ακολουθούν όλοι τις τεχνολογίες. Αυτό που καταλαβαίνω εγώ είναι ότι η εθελοντική ομάδα βρίσκεται μπροστά από την πρόκληση να ενημερώσει για την δράση της τα καφενεία με slideshows και ομιλίες και να ζητήσει την στήριξη των συναδαιτημόνων. Από εκεί θα ξεκινήσει η Μήλος βλέποντας κατά πρόσωπο τον εαυτό της στον καθρέφτη. Αυτή είναι μία μάχη που πρέπει να κερδηθεί και πιστεύω ότι οι "καλοί" καφενόβιοι είναι περισσότεροι από τους "κακούς" και θα κληθούν ούτως ή άλλως όλοι να απαντήσουν στο ερώτημα ποιοί είναι και τι κάνουν για το νησί τους. Υπάρχει μία πρόκληση για την Ομάδα για το πως θα ανταποκριθεί στα εκ των έσω βέλη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Πιστεύω ότι θα χάσετε χρόνο αν κάτσετε να τους εξηγήσετε κι από πάνω. Δεν είναι χαζοί άνθρωποι, όμως παριστάνουν τους αγράμματους γιατί έτσι τους συμφέρει, το έχω δει παλιότερα αυτό. Δυστυχώς με πληγώνει πολύ αυτή η νοοτροπία που έχει ο κόσμος στην Μήλο. Είμαι αισιόδοξη ότι κάτι θα αλλάξει στις νέες γενιές, αν κι αυτές πάψουν να ασχολούνται με το αμάξι, το μηχανάκι ή την διασκέδαση. Το παρήγορο είναι ότι έχετε κάνει μια πολύ καλη αρχή και μπορώ να δω φως στην άλλη άκρη του τούνελ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Αν υπολογίσουμε τα άτομα που έχουν πάρει μέρος στις δράσεις, τα άτομα που ενημερώνονται από το διαδίκτυο, τα άτομα που διαβάζουν τον τοπικό τύπο, τα άτομα που έχουν δει το βίντεο τις Ε.Ο.Μ. και τέλος τα άτομα που ήταν στην απονομή του βραβείου εθελοντισμού, αν λοιπόν τα υπολογίσουμε όλα αυτά τότε σίγουρα το μεγαλύτερο μέρος των κατοίκων του νησιού ναι είναι ενήμερο... Τώρα πάλι αν πιστεύετε ότι πρέπει να βγούμε στους δρόμους και στις πλατείες για να κάνουμε ενημερώσεις κανένα πρόβλημα εξάλλου την παρουσίαση την έχουμε έτοιμη. Πολύ φοβάμαι όμως ότι δεν θα κερδίσουμε και πολλά.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Σοφία όλα αυτά τα άτομα που λες δεν τα έχω για πάνω από 500-700. Δεν θα ενημερώσετε απλά, θα ζητήσετε Στήριξη, Βοήθεια, κάθε είδους. Θα διεκδικήσετε την συμμετοχή τους, είτε χειρωνακτική είτε οικονομική. Θα κάνετε εκστρατεία και θα απομονώσετε τις "γλώσσες τις στραγγαλίστριες". Ρωτήστε τους τι περιμένουν να γίνει αν δεν δώσουν ένα χέρι οι ίδιοι όπως και για το δίκαιο της ιδέας σας. Αφού πείσετε τους δικούς μας, σε ενημερώνω ότι θα υπάρχουν πολλοί ξένοι που θα είχαν ενδιαφέρον να συνεισφέρουν στον τόπο. Το πως είναι άλλο θέμα συζήτησης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή