Παρασκευή 6 Απριλίου 2012



Τα πράγματα είναι δύσκολα φέτος!! Τα μηνύματα όλα δείχνουν ότι το καλοκαίρι του 2012 θα είναι άσχημο από άποψης τουρισμού και όπως φαίνεται τα επόμενα καλοκαίρια ίσως να είναι ακόμα χειρότερα. Μπορεί η οικονομική κρίση της Ελλάδας να μην έχει φανεί μέχρι σήμερα στο νησί όσο στην Αθήνα και σε άλλα αστικά κέντρα αλλά υπάρχει και όσο κι αν δεν θέλουμε να την δούμε τόσο ποιο απότομα θα μπει στα σπίτια μας.

Το κράτος δυστυχώς δεν βοηθάει σε τίποτα. Με τους μισθούς πανελλαδικά να πέφτουν, την βενζίνη να έχει φτάσει ένα βήμα πριν τα 2 € που σημαίνει ότι το καλοκαίρι θα τα ξεπεράσει, με τα ακτοπλοϊκά και αεροπορικά εισιτήρια να ανεβαίνουν σε αξία και με την διάρκεια ταξιδιού με πλοία να αυξάνεται λόγο οικονομίας καυσίμων, η ανάγκη για πτώση τιμών και αύξηση ποιότητας και ποσότητας των διαφόρων τουριστικών υπηρεσιών για να ελκύσουμε περισσότερους τουρίστες στο νησί φαίνεται αδύνατη. Σε όλα αυτά προστίθεται και η δυσκολία του Δήμου να προσλάβει εποχιακό προσωπικό για τις τεράστιες ανάγκες του νησιού στη καθαριότητα λόγο γραφειοκρατικών διαδικασιών.

Όλα αυτά όμως δεν πρέπει να μας απογοητεύουν. Το αντίθετο μάλιστα θα πρέπει να μας κάνουν ποιο δυνατούς και ποιο ενωμένους. Κάθε κρίση εκτός από τα αρνητικά της μπορεί να προκαλέσει και κάτι θετικό και η συγκεκριμένη κρίση ήλθε για να μας ξυπνήσει και να μας ενώσει.

Η Εθελοντική ομάδα Μήλου πριν δύο χρόνια έκανε την αρχή. Μπορεί πολλοί κακόβουλοι να λένε ότι ήμαστε απλά μια παρέα με κρυφούς σκοπούς και στόχους αλλά και πάλι αυτή η παρέα ανθρώπων που μέχρι εκείνη την μέρα το μόνο κοινό που είχαν ήταν η αγάπη τους για το νησί και το περιβάλλον έχει μέχρι σήμερα πραγματοποιήσει 65 δράσεις. 65 δράσεις από μια ομάδα ανθρώπων που δεν είναι καν σύλλογος είναι μια νίκη, ένα παράδειγμα που σιγά σιγά γίνεται πανελλήνια γνωστό και αναγνωρίσιμο και που περνάει θετικά μηνύματα και εικόνες της Μήλου σε όλη την χώρα.

Το θετικότερο όλων όμως είναι ότι ο αληθινός σκοπός της ομάδας μέρα με την μέρα γίνεται πραγματικότητα. Νέες ομάδες δράσης δημιουργούνται όπως η ομάδα του Αδάμαντα που είδη έχει μπει δυναμικά στον εθελοντισμό και στο πολιτισμό. Νέοι σύλλογοι συστήνονται όπως ο σύλλογος Τριοβασάλου όπου πριν καλά καλά δημιουργηθεί, συμμετέχει στο πολιτιστικό φεστιβάλ 2012 και αναβιώνει οργανωμένα πλέον παλιά έθιμα ξεχασμένα φέρνοντας τα στο σήμερα. Η νοοτροπία του καναπέ, η άποψη του για όλα φταίνε οι άλλοι και η μετατροπή της αγάπης για το νησί από λόγια σε πράξη, δείχνει πως περνάει στο υποσυνείδητο αρκετών Μηλιών όπου μέρα με την μέρα ενεργοποιούνται.

Δυστυχώς όμως οι ανάγκες του νησιού είναι πολύ μεγάλες και επαναλαμβανόμενες. Η δράση τους επόμενους δύο μήνες πρέπει να γίνει εντονότερη και ποιο οργανωμένη αν θέλουμε τουλάχιστον να μην γινόμαστε ρεζίλι σε αυτούς που μας επισκέπτονται. Η εθελοντική ομάδα Μήλου εκτός των άλλων δράσεων της, στα πλαίσια του “Lets Do It Greece” αποφάσισε να καθαρίσει την παραλία Καμπάνες στην περιοχή Τράχηλα και δήλωσε συμμετοχή. Το "Let's Do It" είναι μια διεθνής εθελοντική καμπάνια που ξεκίνησε για 1η φορά το 2008 στην Εσθονία και είχε σαν στόχο να καθαριστεί από εθελοντές μέσα σε μία μόνο ημέρα ολόκληρη η χώρα από κάθε λογής σκουπίδια. Τελικά στις 3 Μαΐου του 2008, 50.000 εθελοντές καθάρισαν 10.000 τόνους σκουπιδιών από δασικές εκτάσεις. Από τότε το "Let's Do It" έχει εξαπλωθεί παγκοσμίως και πλέον μία φορά κάθε χρόνο πολίτες από όλο τον κόσμο καθαρίζουν τις πόλεις τους περνώντας ένα μήνυμα αισιοδοξίας και αλτρουισμού για το περιβάλλον αλλά και την ελπίδα για ένα καλύτερο μέλλον. Φέτος για πρώτη φορά θα φιλοξενήσουμε το ''Let's Do It'' στην Ελλάδα με την πρωτοβουλία της Ελληνικής Εταιρείας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΕΕΔΣΑ) και του Περιβαλλοντικού Συλλόγου Αττικής ''Ώρα για Δράση''.

Είναι ευκαιρία να δράσουμε ομαδικά και εμείς μαζί με όλη την Ελλάδα. Δηλώστε συμμετοχή και εσείς και μαζί με την εθελοντική ομάδα οργανωμένα ας κάνουμε το νησί μας να λάμψει μέσα σε μια ημέρα!!!!!

Υ.Γ. Όποιος σύλλογος η ομάδα θέλει να συμμετάσχει ας επικοινωνήσει μαζί μου για να γίνει καλύτερη οργάνωση σε συνεργασία και με το Δήμο Μήλου.

1 σχόλιο:

  1. Μπραβο και παλι μπραβο!!!
    (Μη μασάτε και μη μασήσετε χορτάρι απο κανένα χέρι!!! Κυρίως μακριά απο τα... βραβεία, παιδια!!!)

    ΑπάντησηΔιαγραφή