Πειραματική Σκηνή Μήλου


Σύντομο Ιστορικό της Πειραματικής Σκηνής Μήλου

- Η Πειραματική Σκηνή Μήλου ξεκίνησε το 1994. Τα πρώτα χρόνια μελετήθηκαν πολλά έργα που όμως παρουσιάστηκαν, για πρακτικούς λόγους μόνο σ'ενα περιορισμένο κοινό ("Ο εαυτούλης μου" του Δ. Ψαθά, 1994, "Κλάξον, τρομπέτες και πλάκες" του Ντάριο Φο, 1997). Το ανέβασμα του έργου "Ο,τι φάμε ό,τι πιούμε" του Μητσάκη, απέδωσε μια πετυχημένη δημόσια παράσταση το 1995.

- Το 2000 η Πειραματική Σκηνή Μήλου εμπλουτίζεται με πολλά νέα μέλη. Ανεβαίνουν δύο παραστάσεις. "Ο Δον Καμίλλο" του Παπατζή και από την Παιδική Σκηνή της ΠΣΜ, το "Περπατώ εις το δάσος"

- Το 2001 η ΠΣΜ "ιδρύεται" επίσημα σε σύλλογο. Τον Νοέμβριο ανεβάζει το μονόπρακτο του Τσέχωφ "Η επέτειος" στο Συνεδριακό Κέντρο της Μήλου "Γ. Ηλιόπουλος".

- Στίς αρχές του 2002 το Δημοτικό Συμβούλιο Μήλου παραχωρεί τη χρήση της αίθουσας του Πολιτιστικού Κέντρου Αδάμαντα στην ΠΣΜ για την προετοιμασία και το ανέβασμα παραστάσεων. Εκέι ανεβαίνουν την άνοιξη του 2002 τα δύο μονόπρακτα του Τσέχωφ "Η Επέτειος" και η "Αρκούδα".

- Το 2003 προετοιμάζεται και ανεβαίνει σε πολλές παραστάσεις το έργο του Μ. Ρέππα,Θ. Παπαθανασίου "Μπαμπάδες με ρούμι"

- Το 2004 η ΠΣΜ, ενισχυόμενη και με πολλά άλλα στελέχη, ανέβασε μια πολύ φιλόδοξη παράσταση του έργου "Γέρμα" του Λόρκα.

- Το 2005 ανεβαίνει το σύγχρονο ελληνικό έργο της Χρύσας Σπηλιώτη,"Ποιος ανακάλυψε την Αμερική", μια γυναικεία παράσταση αφιερωμένη στη γυναίκα.

- Το 2006 η ΠΣΜ ανεβάζει το "Ξενοδοχείο ο Παράδεισος" του Ζώρζ Φευντώ. Οι παραστάσεις του συνεχίστηκαν τον Σεπτέμβριο στα πλαίσια του Φεστιβάλ Μήλου.

- Το 2007 ανέβηκε η παράσταση "Ρωμαίος και Ιουλιέτα" του Μποστ την άνοιξη και κατα το θερινό φεστιβάλ του νησιού. Παρουσιάζεται επίσης και στην 20η Συνάντηση των ερασιτεχνικών θιάσων Αιγαίου τον Οκτώβρη στη Σύρο.

- Παράλληλα παρουσιάστηκε από την ΠΣΜ στο τέλος του Ιούλη του 2007 μια δραματοποιημένη απόδοση του διαλόγου Αθηναίων - Μηλίων του Θουκιδίδη σε συνδυασμό με το θεατρικό ποίημα του Γιάννη Ρίτσου "Ο Αφανισμός της Μήλο".

- Τον Μάιο του 2008 ανέβηκε η μουσική παράσταση "Αφιέρωμα στον ελληνικό κινηματογράφο" με τραγούδια από τις δεκαετίες 1960 – 80.

- Το καλοκαίρι του 2008 η ΠΣΜ ετοίμασε και ανέβασε ένα δικό της έργο, το "Από μέσα προς τα έξω". Πρόκειται για μια θεατρική δουλειά εντελώς διαφορετική από όσα είχε κάνει η ΠΣΜ ως τώρα, μια και το έργο έχει φτιαχτεί από τα ίδια τα μέλη της παράστασης, από σκέψεις και προβληματισμούς τους που θέλουν να μοιραστούν και να επικοινωνήσουν με τους θεατές – συμμετέχοντες σε αυτή τη διαδικασία. Το έργο παρουσιάστηκε και στην 21η Συνάντηση των Ερασιτεχνικών Θιάσων Αιγαίου τον Οκτώβρη στη Λέσβο.

- Το 2009 ανέβηκε το θεατρικό έργο "Η μικρή μας πόλη" του Θόρτον Ουάιλντερ, καθώς και μια σειρά από διαλέξεις με θεατρικά και άλλα πολιτιστικά θέματα.

- Εκτός των δικών της θεατρικών παραστάσεων η ΠΣΜ έχει τα τελευταία χρόνια σημαντικό πολιτιστικό ρόλο στη Μήλο και με την οργάνωση και άλλων καλλιτεχνικών εκδηλώσεων, όπως μετάκληση άλλων ερασιτεχνικών θιάσων, θεατρικά σεμινάρια, ποιοτικές μουσικές εκδηλώσεις, εκθέσεις κλπ.