Δευτέρα 11 Απριλίου 2011

Cyalume - Χημικό φώς


Κάθε φορά που πάμε με την εθελοντική ομάδα Μήλου να καθαρίσουμε μια παραλία βλέπουμε πολλών ειδών σκουπίδια ανεξήγητου προελεύσεως. Από σακούλες πλαστικές και μπουκάλια μέχρι ψυγεία, βάρκες σπασμένες και πολλά πολλά άλλα. Τι θα γινόταν λοιπόν αν ανακαλύπταμε από που προέρχονται αυτά τα σκουπίδια. Τι θα έπρεπε να κάνουμε. Δεν θα έπρεπε να τους τα επιστρέψουμε? Δεν θα έπρεπε να τους τα τρίψουμε στην μούρη? Θα μου πείτε είναι αδύνατον να βρεθούν αυτοί που ευθύνονται για αυτό το χάλι. Κι όμως υπάρχει μια εξαίρεση.

Μέσα σε αυτόν τον χαμό των σκουπιδιών βρήκαμε και κάτι που μας έκανε εξαιρετική εντύπωση. Βρήκαμε τα Cyalume η αλλιώς χημικό φως. Τι ακριβώς είναι αυτά που χρησιμοποιούνται και από ποιους. Είναι κάτι μικρά πλαστικά σωληνάκια που περιέχουν μέσα τους κάποια υγρά που όταν ενωθούν μεταξύ τους βγάζουν ένα χαμηλό φως που κρατάει για 4-5 ώρες. Αυτά τα σωληνάκια τα χρησιμοποιούν πολλές φορές όσοι κάνουν camping αλλά κυρίως τα χρησιμοποιούν οι ψαράδες σε μεγάλες ποσότητες και ποιο συγκεκριμένα στα παραγάδια ανοιχτής θάλασσας όπως είναι τα ξιφοπαράγαδα.

Τα φιαλίδια αυτά περιέχουν hydrogen peroxide, ένα οξυγονωτή που η πιο ευρεία χρήση του είναι στην χλωρίνη. Το μίγμα αυτό πρέπει να κρατείται μακριά από το δέρμα και να αποφεύγεται η κατάποση σε περίπτωση που ο σωλήνας σπάσει. Αν το υγρό έρθει σε επαφή με το δέρμα μπορεί να προκαλέσει ελαφρύ ερεθισμό, πρήξιμο, εμετό η ναυτία. Επίσης δεν θα έπρεπε να έρχεται σε επαφή με λεπτές μευράνες όπως στις περιοχές ματιών και μύτης. Παλιότερης τεχνολογίας τέτοια φιλάδια περιέχουν μέσα καρκινογόνα χημικά.

Με λίγα λόγια οι παραλίες της Μήλου είναι γεμάτες από αυτά τα φιαλίδια. Τα περισσότερα από αυτά περιέχουν το υγρό μέσα όποτε αν κάποιος δεν ξέρει και το σπάσει, το υγρό θα έρθει σε επαφή με τα χέρια του και το λιγότερο κακό που μπορεί να γίνει είναι να προκαλέσει κάποιο ερεθισμό μικρό η μεγάλο. Έχουμε μαζέψει εκατοντάδες τέτοια φιαλίδια. Τι θα έπρεπε λοιπόν να τα κάνουμε? Τώρα ξέρουμε και τι είναι και τι κακό κάνουν και κυρίως από πού προέρχονται. Να τους τα επιστρέψουμε λοιπόν? Λέτε να αλλάξει τίποτα? Τα συμπεράσματα δικά σας….

2 σχόλια:

  1. θα ήθελα να συμπληρώσω κάτι πιστεύω σημαντικό ... τα συγκεκριμένα σιάλουμ δεν πωλούνται στην αγορά του νησιού μας..... άρα εάν όχι όλα τα περισσότερα τουλάχιστον φτάνουν στο νησί μας ταξιδεύοντας με το κύμα...... επίσης το συγκεκριμένο άρθρο δεν έχει σκοπό να θίξει κάποιον.... ο μόνος του σκοπός είναι να μας επιστήσει την προσοχή....ΔΕΝ ΠΕΤΑΜΕ ΤΙΠΟΤΑ ΞΕΝΟ ΣΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ......προσέχουμε όλοι για να έχουμε.... όλοι εμείς, μα κυρίως τα παιδιά μας.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καταρχην τα σιαλουμ πωλούνται και στην Μήλο και όχι μόνο σε ένα κατάστημα αλλά αυτό δεν έχει να κάνει. Ούτε δίχτυα πωλούνται στη Μήλο αλλά οι ψαράδες έχουν πολλά οπότε αν θέλει κάποιος να βρει κάτι το βρίσκει είτε πωλείται στο νησί είτε όχι. Τώρα ο σκοπός του συγκεκριμένου άρθρου είναι να δίξει την πραγματικότητα. Δεν έχει να κάνει με την εθελοντική ομάδα αλλά για το πως τα βλέπω εγώ προσωπικά τα πράγματα γιαυτό και γράφει το όνομα μου από κάτω. Αυτό νομίζω είναι απούτος σαφές από την αρχή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή