Πέμπτη 27 Οκτωβρίου 2011

Απολογισμός τουριστικής περιόδου 2011


Ασχολούμαι με τον τουρισμό από παιδί δεν θυμάμαι χειρότερο τουριστικά καλοκαίρι. Μπορεί οι αφίξεις σε σχέση με πέρυσι να δείχνουν αύξηση αλλά αυτό δεν είναι απαραίτητα κάτι θετικό εξάλλου τι να τις κάνεις τις αφίξεις αν γινόντουσαν την επόμενη μέρα αναχωρήσεις. Το παν στο τουρισμό είναι να έρχεται κάποιος, να μένει και να φεύγει ευχαριστημένος. Πολλοί λένε ότι φέτος είχαμε περισσότερους ξένους. Δεν συμφωνώ. Απλά οι ξένοι φάνηκαν περισσότερο γιατί απλά δεν υπήρχαν πολλοί έλληνες που είναι και η βάση του τουρισμού μας στο νησί.

Τι φταίει?. Σίγουρα η οικονομική κρίση γονάτισε την τουριστική δύναμη των ελλήνων. Τα εισιτήρια για την Μήλο ήταν και είναι πανάκριβα και απαγορευτικά για μια οικογένεια. Κάτι πρέπει να γίνει γι αυτό αλλά δεν ξέρω κατά πόσο είναι στο χέρι μας μια δραστική μείωση της τιμής του ακτοπλοϊκού εισιτηρίου.

Για μένα όμως το μεγαλύτερο πρόβλημα δεν είναι η οικονομική κρίση Το μεγαλύτερο πρόβλημα που έχουμε στο νησί είμαστε εμείς οι ίδιοι. Είναι η έλλειψη οργάνωσης και η έλλειψη συνοχής και επαγγελματισμού. Ο ένας να φάει τον άλλον. Αντί να γίνει καλύτερος προτιμά να καταστρέψει τον υποτιθέμενο ανταγωνισμό. Βλέπουμε τους τουρίστες σαν euro και περιμένουμε μέσα σε 40 μέρες να ζήσουμε όλο το χρόνο. Λάθος νοοτροπίες, λάθος σκέψεις που πρέπει να αλλάξουν γιατί οι τουρίστες πλέων δεν είναι αρνιά. Τα χρήματα είναι λίγα και όλοι τα δίνουν εκεί που θα του προσφέρουν τα περισσότερα.

Πολλοί λένε ότι το νησί είναι ακριβό. Οι έννοιες ακριβό και φτηνό τουριστικά είναι σχετικές και ανάλογες με τις υπηρεσίες. Ένα δωμάτιο π.χ. που έχει 100 euro αλλά σου προσφέρει τα πάντα είναι φτηνό, ένα δωμάτιο όμως που έχει 40 euro και είναι ένα υπόγειο χωρίς παράθυρα είναι πανάκριβο. Όλα είναι ανάλογα λοιπόν με το τι προσφέρεις. Αυτή η αναλογία στο νησί μας σε πολλές υπηρεσίες είναι δυσανάλογη και εξαρτάται από την τουριστική σαιζόν που στο νησί μας είναι πολύ μικρή και δεν πρόκειται να αλλάξει αν δεν αλλάξουμε εμείς οι ίδιοι.

Δεν λέω το Αεροδρόμιο και το Λιμάνι στα Πολλώνια αν και όταν γίνουν θα βοηθήσουν πολύ αλλά αν δεν γίνουν??? Βρισκόμαστε σαν χώρα σε μια πολύ δύσκολη οικονομική κατάσταση όπου τα μεγάλα έργα είναι σχεδόν απαγορευτικά. Δεν μπορούμε να περιμένουμε τους μεγάλους ευεργέτες να μας λύσουν τα προβλήματα. Πρέπει από μόνοι μας να αφήσουμε τις λύσεις του καφενείου και του καναπέ και να δράσουμε με όποιο τρόπο μπορούμε για την καλυτέρευση της εικόνας του νησιού μας προς τα έξω. Όλοι μαζί οι τουριστικοί επιχειρηματίες ας αφήσουμε τις μικρότητες και τους δήθεν επαγγελματισμούς και ας κάνουμε πράξεις τις ιδέες που σίγουρα όλοι λίγο πολύ έχουμε αλλά που δυστυχώς μένουν μόνο στα λόγια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου